2/12/11

"Για μια χούφτα βινύλια", Χίλντα Παπαδημητρίου


Ρουφηχτό είναι το βιβλίο της Χίλντας Παπαδημητρίου «Για μια χούφτα βινύλια». Αν και μάλλον πρέπει να ψαχτώ που πάλι κατάφερα να ταυτιστώ με τον χοντρομπαλά, αδέξιο αστυνόμο που μένει με τη μαμά του κι όχι με κανέναν πιο κουλ ήρωα. Και τέτοιοι τριγυρνάνε πολλοί στις σελίδες του βιβλίου.

Ο Χάρης, λοιπόν, ο αστυνόμος που λέγαμε, αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση ανθρωποκτονίας, ένας μανιώδης συλλέκτης βινυλίων δολοφονείται βίαια στο διαμέρισμά του. Τα βήματα τον φέρνουν στο δισκάδικο του Φώντα,  πρώην άντρα της ξαδέλφης του της Σόνιας που τον σνόμπαρε από μικρό παιδί και εργοδότη της αδελφής της, της Τατιάνας, που μικροί τα βρίσκαν κάπως καλύτερα. Στην ιστορία μπλέκονται ένα σωρό καλτ φιγούρες, εραστές των βινυλίων, τύποι με γκριζαρισμένες κοτσίδες που καβαλάνε μηχανές και φοβισμένα ανθρωπάκια. Α, και μια κούκλα αστυνομικίνα που παραβλέπει πως ο Χάρης είναι χοντρός, ντροπαλός, σαραντάρης που μένει με τη μάνα του και δείχνει να τον συμπαθεί.

Η πλοκή είναι ρέουσα, οι χαρακτήρες όλοι ενδιαφέροντες και η συγγραφέας γράφει για ένα θέμα που προφανώς κατέχει κι αγαπά. Κι αν έτσι είναι τα «πρώτα μυθιστορήματα», τότε μάλλον κάτι καλό θα έχει να επιδείξει η συγγραφική παραγωγή του τόπου.


"Για μια χούφτα βινύλια", Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο, 2011, σελ. 383

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/8/13, 12:29 π.μ.

    Πρόσφατα εκδόθηκε και το νέο της βιβλίο με τίτλο "Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς" (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), η δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Χάρη, ενός πολύ "ανθρώπινου" ντετέκτιβ, ενός επιθεωρητή της διπλανής πόρτας, που απέχει πολύ από τους περιθωριακούς μοναχικούς ντετέκτιβ. Έχω διαβάσει και τα δύο βιβλία της Χίλντας και τα έχω καταευχαριστηθεί. Στο δεύτερο ο χαρακτήρας του Χάρη αναπτύσσεται και εξελίσσεται, έτσι που τον νιώθεις δίπλα σου και δεν μπορείς παρά να τον κατασυμπαθήσεις.
    Ντόρα Τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή