24/4/12

"Το στοίχημα των ανθρώπων", Μιχάλης Σπέγγος



Παρ’ όλους  κάποιους πλατειασμούς και μερικές «κοιλιές» στην ιστορία και την αφήγηση,  «Το στοίχημα των ανθρώπων» του Μιχάλη Σπέγγου είναι από τα πιο ολοκληρωμένα ελληνικά μυθιστορήματα από πλευράς πλοκής που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Με λίγη οικονομία στο λόγο, υποψιάζομαι πως θα μιλούσαμε  για ένα εκπληκτικό βιβλίο.
            Ηρωίδα η Νίκη, ένα άγριο θηλυκό με piercing σε όλο του το σώμα, χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις στα μαθήματα, που κατορθώνει στην αρχή να περάσει στο μαθηματικό, μετά να βρεθεί στο Στάνφορντ, έπειτα να ειδικευτεί στο χάκινγκ, να την προσλάβει μια εταιρεία που ψάχνει εξωγήινα σήματα, ενώ ταυτόχρονα ειδικεύεται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση. Ένα βράδυ, ένα άγνωστο σήμα από το διάστημα θα την μετατρέψει στην «εκλεκτή».
            Η ιστορία πηδά από το παρόν στο μέλλον, τα «μελλοντολογικά» στοιχεία είναι αρκετά προσεγμένα, και για μένα πάντα ενδιαφέροντα -βίτσια είναι αυτά-  οι πεντακόσιες σελίδες φεύγουν σα νεράκι. Τόσο που κάπως στεναχωριέσαι όταν όλα λάβουν ένα τέλος. Το ευχαριστήθηκα.
           

"Το στοίχημα των ανθρώπων", Μιχάλης Σπέγγος, εκδ. Λιβάνη, 2011, σελ.511   

3 σχόλια:

  1. Ο Σπέγγος είναι Γιαννιώτης αν δεν κάνω λάθος. Ένα βιβλίο του έχω διαβάσει την " Τελευταία συγγνώμη" που το είχα βρει συγκλονιστικό.
    Θα αγοράσω κι αυτό, αφού άρεσε σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω την καταγωγή του, το βιβλίο πάντως μου άρεσε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, είναι φανταστικό κι αυτό το βιβλίο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή